Contactul meu serios cu practica yoga a început în 2012, când, aflându-mă într-un retreat de detoxifiere, am participat la 3 ore de yoga zilnic, timp de 7 zile. Această primă experiență intensivă m-a făcut să simt beneficiile practicii și să-mi doresc să aflu mai mult despre cum acționează legatura dintre corpul și mintea noastra.
Simțeam că în afara posturilor, care îmi solicitau corpul fizic, în afara respirației controlate și a liniștirii minții mele, mai era ceva…o înțelepciune de viață, un mod de a gândi și a face lucrurile a la long.
Și atunci am aflat despre Yoga Sutra, sursa fundamentală pentru tot ce înseamna yoga. Aceasta resursă străveche conține în același timp și toate secretele pe care trebuie să le cunoști pentru a-ți vindeca trupul și inima, pentru a depăși orice boală și orice fel de nefericire. Pentru a ajunge să simți sănătate, forța și o liniște deplină.
În căutările mele, am dat peste cartea “Cum funcționează Yoga”, scrisă de Geshe Michael Roach și Lama Christie Mc Nally, doi occidentali care au petrecut ani întregi în mănăstirile tibetane, îndrumați de unii dintre ultimii mari lama și maeștri spirituali din Vechiul Tibet. Cartea este ușor de citit, este de fapt o poveste a unor oameni care încearcă să învețe yoga, care se întâlnesc cu aceleași provocări pe care le întălnim cu toții, apoi, cu răbdare, incep să înțeleagă și să învețe cum funcționează yoga. Cartea descrie principiile de viață prezente in Yoga Sutra și modalitatea lor de aplicare în viața reală, într-un mod extrem de practic și ușor de pătruns.
Așa că, chiar dacă ajungi la o clasă de yoga din cauza unei dureri de spate, îți recomand să cauți dincolo de asane și beneficii de ordin fizic. Să încerci să afli mai mult despre filozofia care stă în spatele yoga și să aduci din principiile ei în viața ta de zi cu zi. Practica yoga te ajută să îți controlezi tiparele negative, uneori distructive create de minte și să îți armonizezi mintea cu trupul. Pentru că de cele mai multe ori, mintea noastră lucrează împotriva trupului și de aici apar nemulțumiri, frustrări, resentimente.
Deoarece practica yoga necesită concentrare, mintea este distrasă de la sursele de stres și anxietate. Astfel, Yoga te ajută să te bucuri mai mult de momentul prezent. Este o tehnica mindfulness care te învață să te detașezi de factorii exteriori și să înveți să fii, pur și simplu.
Îți recomand să alegi să faci yoga într-un studio sau un spa și mai puțin într-o sală de sport. Yoga este mult mai mult decât un altfel de antrenament. Atmosfera de liniște și calm este esențială pentru o practică reușită. De asemenea, conexiunea cu profesorul de yoga este una specială, de multe ori el fiind transmițătorul învățăturilor prețioase care stau la baza filozofiei yogine.