Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie să ne îngrijim mintea. La fel cum folosim exerciții fizice și o alimentație bună pentru a ne îngriji corpul sau cum ne ducem mașina la service pentru revizia periodică, mintea noastră are nevoie de îngrijire constantă. La fel cum putem lua măsuri de precauție și ne putem schimba obiceiurile de viață pentru a ne îmbunătăți sănătatea fizică și pentru a evita o îmbolnăvirea, putem fi prevăzători cu sănătatea minții noastre. Și, înainte de a citi mai departe, te provoc să-ți răspunzi acestei întrebări simple:

 

Tu cum ai grijă de mintea ta?

 

De mintea noastra depind atat de multe lucruri din viata noastra. Ea este o resursa atat de valoroasa pentru starea noastra de bine. Cu ajutorul ei experimentam fiecare moment al vieții noastre. Ne bazăm pe minte pentru a fi fericiți, multumiti, stabili din punct de vedere emoțional. Ne folosim mintea pentru a ne face jobul, pentru a construi relații, pentru a fi creativi, focusati, spontani, productivi, eficienti…

Orice aspect al vieții noastre depinde de starea de bine a minții noastre, inclusiv sănătatea noastră fizică depinde într- o anumită măsură de ceea ce gândim. Starea noastră emoțională depinde de ceea ce gândim și de cum interpretăm ceea ce ni se întâmplă. Acțiunile si comportamentul nostru depind de ceea ce gandim. Atitudinea cu care ne tratăm pe noi și pe cei din jur depinde de ceea ce gandim.

 

Si totuși, in cele mai multe cazuri, nu ne luăm suficient timp sa avem grija de mintea noastră…

 

De fapt, ne luăm mai mult timp sa avem grija de orice altceva – poate avem timp sa mergem la cumparaturi, sa ne ducem masina la spalatorie, sa stam cateva ore la coafor, sa stăm pe rețelele de social media sau sa ne uităm la televizor.

 

Sigur, poate te întrebi ce înseamnă să am grijă de mintea mea? 

 

Pe mine m-a ajutat foarte mult o metaforă folosită de Rick Hanson, psiholog american și autor al numeroase cărți printre care “Creierul lui Budhha. Neurostiința fericirii, iubirii și înțelepciunii”. Astfel, ne putem imagina că mintea noastra este o grădină. Poți avea grijă de ea în 3 pași. Poți doar să o privești cu atenție, poți să o cureți de buruieni și poți să plantezi semințe de flori. 

 

Primul pas este observarea și este fundamentală. Și uneori asta e tot ce poți face. Se poate să se fi întâmplat ceva foarte grav si ceea ce poți face este sa lasi furtuna să treacă. 

 

Dar, pe termen lung, doar a ne observa mintea nu este suficient. Avem nevoie să lucrăm cu ea, de asemenea. Ca să schimbăm fizic circuitele din creierul nostru fizic, avem nevoie să lucrăm intenționat. 

 

Astfel, în pasul al doilea, curățăm buruienile care ne invadează mintea, respectiv gândurile negative, comportamentele autodistructive, emoții precum vinovăția, rușinea, obiceiul de a te compara cu ceilalți, dorința de perfecțiune, etc. Astfel de buruieni sunt inevitabile și toți le avem. Mai mult, este demonstrat științific că, din motive de supraviețuire, creierul nostru a fost construit să vadă cu prioritate partea negativă a lucrurilor. Buruienile …le putem observa calm și, cu ajutorul practicilor de meditație mindfulness, putem lucra cu ele astfel încât acestea să dispară, iar în locul lor să creștem atitudini, calități și gânduri ale stării de bine. 

 

Astfel, în pasul al treilea, cultivăm semințele fericirii, bucuriei, compasiunii, gânduri pozitive, recunoștință, comportamente și obiceiuri sănătoase.

 

Toate aceste etapele parcurgem în ordine, iau timp și presupun practică …dar la final, vom avea o grădină ordonată, aranjată, plină de flori frumos colorate care ne va insenina viața și ne va aduce echilibru și bucurie.

 

Mindfulness ne ajută în fiecare dintre cele 3 etape de mai sus. Mindfulness înseamnă să cultivăm atenția conștientă, în mod intenționat și fără judecată, ci cu blândete, cu bunătate…îmbrățișăm cu căldură totul…chiar și acele părți din noi care nu ne plac cel mai mult…imperfecțiunile, vulnerabilitățile noastre…suferința, emoțiile negative, tiparele mentale, durerea fizică …în fiecare moment, noi practicăm ceva…indiferent că medităm sau nu, noi practicăm în fiecare moment…fie practicăm frica și creștem frică, fie practicăm compasiune și bunătate și le întărim pe acestea.

Întrebarea cu care te las aici la final este – ce vrei să crești? Să devină puternic în tine? Critica de sine sau iubirea de sine? Vrei să dai putere acelei voci care te judecă din interior? Sau vrei să cultivi compasiunea de sine, bunătatea, acceptarea, iubirea de sine?

Dacă îți dorești să cultivi semințele bunătății, bucuriei și compasiunii, te invit să afli mai multe despre programul Open Your Heart! Un program online cu 7 practici menite să scadă puterea criticului interior, să aducă blândețe și bunătate și să te ajute să te deschizi cu autenticitate către ceea ce viața îți aduce!

Ai grijă de tine,

Cu drag și pe curând,

Liliana