Te simți stresat și iritat? Ai senzația că nu mai reziști? Că îți vine să urli, să zbieri sau să arunci cu ceva?  Iată un truc care te va ajuta să te reechilibrezi imediat.

Ori de câte ori simți că nu te poți liniști sau ori de câte ori te simți deranjat și iritat, dar nu reușești să spui exact de ce, trebuie doar să te oprești și să te întrebi: ce este mai exact ceea ce mă deranjează?

Poate că anticipezi că se întâmplă ceva rău, poate presimți o ceartă cu un coleg de muncă, poate ești îngrijorat de ceva mai mult decât vrei să recunoști sau poate ești foarte obosit sau epuizat!

Primul pas către pacea mentală este să stai nemișcat un moment și să încerci să înțelegi care este problema. Ai nevoie de un moment de claritate, deoarece cu cât încerci să îți ignori sentimentele, cu atât te vei simți din ce in ce mai rău.

Îți recomand să iei un pix și o bucată de hârtie. Sau un jurnal dacă ai obiceiul să scrii mai des. Il poti numi Jurnal de Mindfulness. Scrie tot ce îți vine în minte. Fără să te gandești de două ori, fără să te cenzurezi, fără să te critici.

Vei fi surprins că, pur și simplu oprindu-te nemișcat pentru o clipă și „conștientizând”, ies la suprafață o grămadă de emoții de care nu erai conștient și care îți cauzau starea de iritare.

Motivul este că mintea noastră are tendința să exagereze și să creeze scenarii negative, ceea ce cauzează emoții negative care ne afectează starea de spirit și ne fac să suferim.

În timpul exercițiului de scriere, vei fi surprins cât de repede te vei focusa exact pe problema care te deranjează cu adevărat. Cheia este să fii sincer cu tine. Permite-ți să scrii exact ce simți, nu te ascunde și nu te amăgi…golește-ți pur și simplu mintea cu ajutorul hârtiei.

De exemplu, poți scrie ceva de genul

  • Sunt îngrijorată din cauza operației de săptămâna viitoare
  • Am atât de multe lucruri de făcut încât nu știu când le voi face
  • Nu-mi plac schimbările care au loc la birou
  • Sunt obosită și nu-mi mai place de mine.

Parcurge acum lista din nou și eliberează-ti mintea ..rămăi cu ce ai scris și pune-ți câteva întrebări care să te ajute să găsești soluții cum ar fi..

  • Ai putea să vorbești cu cineva drag, căruia să-i pese cu adevărat de tine și starea ta?
  • Stabilește ce e prioritar și lasă restul deoparte…faci ceea ce poți și lași restul altora
  • Aranjează o întâlnire cu șeful și spune-i ce te deranjează.
  • Mergi la o plimbare, fă ceva ce îți face plăcere cu adevărat și încearcă să te conectezi cu tine.

Acest exercițiu de mindfulness înseamnă să te oprești efectiv din ceea ce faci, să-ți acorzi atenție, să conștientizezi ce te deranjează și să găsești soluții. Este vorba despre a observa ce este greșit și de a acționa. Nu te lăsa prins în spirala gândurilor negative și a emoțiilor care le cauzează.

Și dacă nu e nimic de făcut, doar odihnește-te, acceptă lucrurile așa cum sunt la acest moment, nu te lupta cu realitatea. Înseamnă că așa trebuie să fie și totul are un sens, chiar dacă nu îl înțelegi pentru moment.

Prin puterea pură a conștientizării, ajungem să acceptăm viața așa cum este ea în prezent, nu pentru ceea ce credem că ne-ar plăcea să fie…