A ne centra este poate cea mai importantă  abilitate pe care majoritatea dintre oameni nu o invață niciodată.  

 

“Within you, there is a stillness and a sanctuary to which you can retreat at anytime and be yourself.” spune Hermann Hesse despre acea stare interioară de pace și liniște pe care o căutăm asiduu fiecare dintre noi, fie conștient sau inconștient. Iar a atinge acea stare de echilibru și pace înseamnă să fii centrat în esența ființei tale, să fii în contact cu sinele tău profund. 

 

Centrarea este o abilitate care presupune în primul rând să conștientizăm când ne aflăm în dezechilibru și să aplicăm câteva practici de centrare eficiente pentru fiecare dintre noi. Procesul de centrare are loc pe diverse paliere, cel mai important este cel fizic, la nivelul corpului.

 

Conștientizarea corpului este un ingredient esențial atunci când practici mindfulness. Fie că ești la volan și conduci spre serviciu, speli rufe sau stai în meditație, corpul este întotdeauna la îndemână și poate să devină o ancoră puternică pentru atenția ta.

 

De aceea, unele din primele exerciții cu care începe orice program serios de mindfulness sunt scanarea corpului și mișcarea conștientă, ambele având ca scop reconectarea cu ceea ce este prezent în corpul nostru atunci când stăm sau când suntem în mișcare.

 

Atunci când îți ancorezi atenția asupra senzațiilor din corp și asupra simțurilor devii mai centrat și mai împământat. Atenția pe corp reduce zgomotul minții, te aduce in prezent, conectează mintea cu corpul și ești mai în contact cu realitatea interioară si exterioară. Iar din starea de prezență, poți atinge acea stare de echilibru și liniște interioară după care tânjim fiecare dintre noi. 

 

Dacă ești începător în practica mindfulness, focalizarea atenției asupra corpului tău poate fi o descoperire plăcută, dar poate fi și o provocare! 

Practică zi de zi și vei descoperi o lume interioară subtilă și plină de înțelepciune pe care o ignori de obicei în tumultul vieții obișnuite.

Meditații și Practici simple de centrare a corpului pentru stres redus, putere de concentrare și decizii mai înțelepte

Poti practica fie formal, luându-ți 10 minute zilnic pentru o meditație de centrare, fie informal, cu ajutorul unor exerciții scurte și foarte simple. 

Iată o meditație scurtă de centrare și împământare pe care o vei putea folosi ori de câte ori te simți în derivă, fără direcție sau atunci când stresul și negativitatea preiau controlul asupra ta. 

 

Dacă nu ai încă o rutină a meditației dar vrei să introduci mindfulness în viața ta, iată 5 mini practici simple de conectare cu corpul pe care te invit să le folosești când simți anxietate, agitație și negativitate! 

  1. Găsește un loc linistit si relaxeaza-te. Respira incet pe nas. Urmărește aerul care intră si iese din nari. Simte mișcările subtile pe care corpul tău le face odată cu fiecare inspir și cu fiecare expir. Nu încerca să schimbi nimic, doar lasă-ți mintea să urmărească corpul și nu invers! Doar 3-4 respirații conștiente te vor aduce mai aproape de centru!
  2. Ieși la o plimbare și încearcă sa fii cat mai prezent. Simte fiecare pas pe care tălpile tale îl fac pe pământ. Cum este sa îți simți corpul mergând?
  3. Urmărește senzațiile prezente în corp. Simti durere sau discomfort? În loc sa te gandesti de ce exista aceasta durere sau cum sa faci sa-ti treaca, te invit sa experimentezi acea senzatie doar. Cum se simte? Iși schimbă din intensitate pe măsură ce îți focusezi atenția asupra ei?
  4. Stai pe scaun, cu tălpile bine așezate pe podea. Seteaza un timer pentru 5 minute permite corpului sa se odihneasca in această postură comodă dar demnă. Vizualizeaza că asemenea unui copac, ai rădăcini care merg adânc în pământ. Cum te simti acum?
  5. Pune-ti muzica favorita și dansează pentru cateva minute! Este distractiv, îți imbunătățești starea dar și funcțiile cognitive. Cand te opresti din dansat, ia o pauza si întreabă-te: “Ce se intampla in corpul meu chiar acum?”

Oricare ar fi calea pe care pornești în căutarea echilibrului interior, vei ști că centrarea este o abilitate pe care o dezvolți prin practică, zi de zi. Odată ce ai învățat să te centrezi, vei ști să o faci de câte ori ai nevoie. Iar atunci când acționezi din această zonă interioară de liniște, te simți mai prezent, mai plin de resurse, mai viu!