Selectați Pagina

MBSR –  „STANDARDUL DE AUR” AL PROGRAMELOR DE MINDFULNESS DIN LUME

 

Cel mai documentat și studiat program de mindfulness din lume, MBSR are o istorie de 40 de ani și mii de cursanți. Predat de profesor acreditat internațional, în urma unui proces amplu de învățare și practică, în conformitate cu standardele internaționale de acreditare. Cursul constă în 8 sesiuni săptămânale, live pe Zoom, de cca 2,5 ore fiecare plus o zi de retreat individual, online, pe Zoom. In total peste 30 de ore de explorare și practică ghidată în grup.  La final, se acordă o diplomă de participare recunoscută internațional și care este o cerință obligatorie pentru acreditarea ca profesor de mindfulness.

MBSR a fost dezvoltat începând din 1979 de PhD Jon Kabat-Zinn la Universitatea de Medicină din Massachussets. De-a lungul celor 40 de ani de aplicabilitate, au fost efectuate mii de studii științifice care au concluzionat că practicarea mindfulness are beneficii în reducerea stresului, gestionarea durerii, ameliorarea anxietății și depresiei. În zilele noastre, mindfulness a ieşit din domeniul pur medical, aceste metode găsindu-şi aplicabilitate, cu un remarcabil succes, în numeroase domenii precum educație, companii, antreprenoriat, politică, armată, etc.

Beneficii dovedite științific ale programului MBSR

N
La 50 de ani, vârsta creierului unei persoane care meditează zilnic este cu 8 ani mai tânără decât vârsta biologică a creierului celor care nu meditează
N
In programele de reducere a stresului, de exemplu, se observă o scădere a zonei corticale a amigdalei (asociată cu declanșarea reacției la stres)
N
O practica de 12 minute de meditatie mindfulness pe zi înseamnă îmbunătățirea memoriei, mai puțină rătăcire mentală plus stare de bine accentuata.
N
Se observă o creștere a zonei corticale din zona cortexului prefrontal asociat cu planificarea, organizarea, reglarea atenției, procesul decizional, dispoziție, etc.
N
E demonstrat că meditația de tip mindfulness are efecte multiple în prevenția și tratarea afecțiunilor asociate cu stresul cum ar fi burnout-ul sau a tulburărilor de stres post-traumatic.
N
Practica zilnică a tehnicii de concentrare asupra respirației, de exemplu, ajută la creșterea densității materiei cenușii a hipocampului, asociată cu învățarea și memoria, controlul emoțiilor și compasiunea.

TEMATICA SI STRUCTURA CURSULUI

Săptămâna 1 Ce este Mindfulness? Câtă vreme respirăm, e mai mult bine cu noi decat rău
Prin activitățile experiențiale de alimentație mindful, respirație și meditație de scanare corporală, practicăm trezirea din pilot automat, acordând atenție senzațiilor din corp, minte, emoții și aspectelor din experiența noastra de zi cu zi, cu o minte a începătorului, curiozitate, deschidere, acceptare și bunătate, cât de bine putem.
Săptămâna 2. Percepția și răspunsul creativ la stres. Cum percepem lumea și pe noi înșine
Explorma modul în care percepem lumea și relația dintre interpretarea noastră asupra unui lucru și ceea ce există de fapt. Cultivăm semintele celor 8 atitudini ale mindfulness-ului.
Săptămâna 3. Mindfulness în mișcare. Puterea și plăcerea conștientizării momentului prezent.
 Călătoria noastră de descoperire continuă pe măsură ce participăm la și investigăm experiența noastră despre cum stau lucrurile în corp și minte în momentul prezent. Printr-o serie inter-relaționată de practici de mindfulness de mișcare, așezați și mergând, învățăm să ne familiarizăm cu modelele noastre de percepție, reactivitate și răspuns. Cu această conștientizare, putem descoperi bucuria de a fi, valoarea de a aprecia viața așa cum este ea și puterea de a alege cum să fim cu experiența noastră actuală.
Săptămâna 4. Ce imi creează stres? Invățăm despre tiparele reactivității la stres
Continuăm să explorăm modul în care percepția noastră asupra dificultăților sau a durerii ne modelează experiența stresantă. Explorăm modul în care mindfulness susține ancheta noastră asupra modelelor noastre obișnuite de reactivitate la stres și înțelegerea lor ca parte a condiției noastre umane naturale. Explorăm modul în care cultivarea curiozității și deschiderii ne poate ajuta să învățăm noi modalități de a ne raporta atât la factorii de stres intern, cât și la cei externi. Învățăm cum să domolim rezistența la experiență, să reducem suferința și să ne redresăm mai repede din momentele stresante.
Săptămâna 5. Lucrăm cu stresul. Răspundem cu înțelepciune, nu reacționăm automat. Gestionăm gândurile și emoțiile dificile
Ne consolidăm capacitatea de a recunoaște și de a fi cu toate aspectele experienței noastre actuale, fără așteptări sau preferințe. Observăm cum emoțiile și gândurile vin și pleacă, la fel cum respirația și senzațiile corpului vin și pleacă. Practicăm relaționarea cu gândurile și emoțiile ca aspecte ale experienței noastre și le ascultăm mesajele cu mai multă claritate și respect. Pe măsură ce ne înlocuim reactivitatea automată cu un răspuns mindful, învățăm cum să susținem o atenție calmă și prietenoasă în fața stresului. Experimentăm cum acest lucru poate ajuta la recuperarea noastră rapidă din situații provocatoare atunci când ele apar în viața noastră.
Săptămâna 6. Comunicarea conștientă. Mindfulness in relații
  • Conștientizarea emoțiilor 
  • Ascultarea conștientă
  • Reglarea emoțională . Ne trăim emoțiile fără a ne lăsa copleșiți de ele.
Săptămâna 7. Alegeri de stil de viață. Cum pot să am cel mai bine grijă de mine?
  • Ce ne dorim cu adevărat? 
  • Facem alegeri sănătoase
  • Compasiunea de sine
Săptămâna 8. Integrarea Mindfulness-ului in viata mea de zi cu zi
  • Cum integrăm practica mindfulness în orarul zilnic?
  • Impărtășim experiența individuală 
  • Cum mă simt acum,după cele 8 săptămâni de curs?​

Detalii organizatorice

Cursul începe marti, 15 octombrie 2024, ora 19.00 in format online, pe Zoom.

Sesiunile live sunt săptămânale, timp de 8 săptămâni, în fiecare zi de marți, de la ora 19.00

Ziua de retreat si practica aprofundata este în 23 noiembrie 2024 între 10.00 – 16.00, in format live online.

Înscrierile se fac în limita a 12 persoane, pe baza interesului tău și a unei discuții preliminare. Plata se poate face integral sau in 2 rate.

Liliana Paraipan, profesor acreditat

Liliana Paraipan este Qualified Mindfulness Teacher la Mindful Academy si Senior Practitioner NeuroMindfulness Institute. Are o carieră  profesională ce numără 10 ani de experiență în domeniul pieței financiare și alți 15 ani de antreprenoriat în domeniul wellbeing. Începând cu 2012 însă, a întâlnit practica mindfulness și asta i-a schimbat viața în bine. „Mindfulness m-a reînvățat să fiu bine cu mine și să fac față cu reziliență situațiilor provocatoare din viața mea.  Iar în 2017, am decis să mă dedic total acestui domeniu, astfel că m-am certificat și specializat în mindfulness, mai exact metoda MBSR (Mindfulness based Stress Reduction).” Alături de formarea de Mindfulness Teacher, Liliana a urmat numeroase cursuri de specializare la Oxford University Mindfulness Centre, Center for Mindful Self-Compassion, Search Inside Yourself (Google). În 2021 a obținut specializarea de Senior Practitioner de la NeuroMindfulness Institute. Este în primul rând practicant și apoi profesor de mindfulness, scopul Lilianei fiind acela de  oferi clienților  programe personalizate aplicabile imediat în viața reală, menite să aducă echilibrul și bucuria.

Cursul Mindfuness based stress reduction Program a reprezentat pentru mine o experienta revelatoare, am pornit in descoperirea unui nou mod de a trai. Mai constient, ancorata in prezent, in unicul moment care conteaza cu adevarat, aici unde se desfasoara viata.  Liliana a creat un spatiu perfect, sigur, confortabil, unde am avut constientizari profunde, unde comunicarea a curs lin, un spatiu incarcat cu blandete si compasiune, profesionalism si claritate.  Recomand cu toata inima acest program oricui isi doreste sa traiasca mai constient, mai echilibrat, mai aliniat cu valorile sale si cu interiorul sau.

Stefania Catană

Programul MBSR a fost cu adevărat o călătorie interioară: precum firul unui râu de munte, curgând uneori liniștit și limpede, alteori învolburat și tulbure printre gânduri și emoții dificile greu de gestionat. Programul m-a ajutat să privesc adânc în propriul suflet, să-mi redefinesc ce am nevoie cu adevărat  pentru a mă simți împlinită în această viață. Probabil cea mai importantă conștientizare pentru mine a fost aceea de a nu mai suferi luptându-mă cu realitatea exterioară, de a nu mai încerca să fac lucrurile altfel decât sunt ele în acest moment… de a accepta doar SĂ FIU cu bucurie, deschidere și prezență. Și viața mea devine simplă, minunată și senină ca o adiere de vară…Iar acceptarea precede schimbarea! Mulțumesc din suflet, Liliana pentru ghidajul tău blând plin de înțelepciune!
Andreea Ionescu

8 săptămâni…O călătorie experimentala si transformationala. O persoana aflata la capătul puterilor care nu se mai regăsea. O persoana care nu mai stia cine este și care ” ducea în spate ” foarte multe poveri : temeri, neliniște, lipsa neîncrederii și a Iubirii de sine, teama de a nu fi abandonata. O persoana- Eu atunci. Azi , prin intermediul acestui program complex, prin ghidarea blânda a mentorului minunat care este Liliana, viata mea a căpătat alt sens. Am renăscut precum pasarea Phoenix. Azi, Eu trăiesc în Prezent- Aici și Acum. Azi sunt Bucurie și Iubire necondiționată. Azi stiu sa- mi gestionez mult mai bine emotiile, sa înlătur gândurile care ma sabotau, sa ma iubesc si sa ma accept așa cum sunt. Azi stiu ca merg pe drumul meu, cel al Iubirii și Redescoperirii de Sine.
Carmen Elena Ion

„De catva timp subiectul ma intereseaza iar pandemia si izolarea impusa mi-a procurat timpul necesar. Programul propus de Liliana mi s-a parut o introducere excelenta in subiect dar de fapt a fost mult peste asteptarile mele. Cu multa seriozitate, profesionalism, dedicatie si marinimie Liliana a alcatuit o incursiune sistematica si explicita, uimitor de cuprinzatoare a metodei. Cu rabdare si blandete, palpabile chiar si in mediul virtual, Liliana ne-a condus prin labirintul personal si interpersonal, invatandu-ne sa contemplam si sa primim trairile interne la nivel fizic, mental si emotional. A fost o experienta nesperat de satisfacatoare care mi-a permis sa simt si sa inteleg contributia pozitiva a practicii in viata de zi cu zi. Multumesc Liliana!”
Simona Grossman

„Am participat la un Program cu adevarat special. Intr-o abundenta de programe si cursuri de dezvoltare personala simt ca acest Program mi-a transmis ceva ce vreau sa iau cu mine in viitor. Inca de acum cativa ani am citit despre Mindfulness. Suna la moda si exotic. Ceva m-a atras in mod special insa. Este una dintre experientele acelea despre care spunem „DA”, asta este pentru mine. Intr-o perioada asa de tulbure (de viata, social, politic, etc), apele mele s-au limpezit si aveam nevoie de asta ca de aer. Mindfulness este o practica minunata pentru mine. Nu este teoretic sau de pus in sertar. Am lucrat cu mine, cu corpul meu, cu emotiile mele, cu sufletul meu, ghidata de un om minunat, care simt ca lucreaza cu pasiune si mai ales compasiune. Mindfulness pentru mine nu mai este doar un termen modern, exotic, cool ci este un mod de lucru cu mine care sper sa imi devina stil de viata. Multumesc cu recunostinta Liliana pentru tot ce ne-ai transmis! Imi doresc sa te revad pe viitor si sa invat de la tine ce simti sa impartasesti cu noi!.”
Ioana Manolescu

Vrei mai multe detalii? Contactează-mă!

14 + 13 =

Plugin powered by Kapsule Corp