De multe ori uităm că suntem ființe și nu roboți…că menirea noastră este de a fi în primul rând..și mai apoi, de a face…prinși între toate responsabilitățile vieții cotidiene, de multe uităm să fim, pur și simplu….să fim pentru cei din jurul nostru așa cum suntem în adâncul ființei noastre, să simțim și să împărtășim ceea ce suntem și simțim…ne trezim la finele zilei că au trecut poate 14 sau 16 ore și noi doar am făcut diverse ..am stat în trafic, am citit ce spun alții pe net, am luat decizii, am muncit, am făcut cumpărături…. Tot felul de chestii care trebuiau făcute dar nu am avut timp să și fim…să manifestăm ceea ce suntem, să dăm din ceea ce suntem…
Si dacă stăm să ne gândim, ne dăm seama că cele mai multe împliniri sufletești nu vin din productivitate și eficiență. Cele mai mari împliniri vin din a fi…cele mai frumoase zile sunt cele în care reușim să stăm în tihnă și să ne gândim la viața noastră, să ne bem cafeaua în liniște, să admirăm natura, să simțim aerul curat de munte, să ascultăm marea .. acele zile în care nu ne luptăm să obținem ceva anume, în care nu bifăm nimic pe lista noastră de “to do”-uri…acele zile în care existăm pur și simplu…
Si, da, știu că nu putem doar să fim…avem nevoie să și facem ca să ne atingem obiectivele în lumea fizică, materială. Dar îndemnul meu este la echilibru…să învățăm să aducem starea de a fi în viața noastră de zi cu zi… să aducem momente de liniște și bucurie în mijlocul vieții noastre pline de obiective, planuri și decizii…să nu așteptăm doar zilele de concediu ca să reușim să fim…
Practica mindfulness ne poate ajuta să aducem starea de prezență conștientă in mijlocul unei zile pline…ne ajută să redescoperim semnificația lui “a fi”și bucuria simplă a existenței…
Cu ajutorul practicii mindfulness, formale sau informale, facem un pas în spate din calea acțiunii și din raportarea la exterior. Ieșim din starea de pilot automat, schimbăm modul de a privi situațiile, avem ocazia de a alege cum răspundem la o situația sau alta, ne conectăm cu sinele nostru profund, ne acceptăm cu compasiune și blândețe, trăim în prezent și nu judecăm ceea ce apare prin prisma gândirii de tipul “asta nu ar trebui să se întâmple”.
Meditatia este unul din principalele instrumente pe care le avem la dispozitie pentru a practica mindfulness-ul. Meditatia presupune sa intram in contact cu situatia noastra actuala, cu starea neprelucrata si brută a mintii si a fiintei noastre. Indiferent de ce vom descoperi acolo,va trebui sa observam cu detasare. S-ar putea sa descoperim si aspecte care nu ne plac..constientizarea si acceptarea acestor aspecte constituie fundamentul unei prietenii de durata cu noi insine.
Un alt scop al practicii meditatiei este experimentarea momentelor de tăcere. In esență, nu trebuie sa facem nimic, trebuie doar sa observam tot ceea ce ne aduce fiecare moment, indiferent ca este vorba despre disconfort sau despre ceva placut. Pacea interioara pe care o traim in timpul meditatiei este starea de nonactiune, cea in care experimentam absenta vitezei.
Și, da, putem practica mindfulness oricând în afara meditației formale…putem fi atenți și concentrați pe noi și pe ceea ce simțim în timp ce facem orice activitate obișnuită…inclusiv când mâncăm, ne plimbăm sau ne spălăm pe dinți..atât timp cât ești prezent clipă de clipă, ești atent la corpul tău, la simțuri, la senzații, observi gândurile și emoțiile dar alegi să te detașezi de ele și nu să reacționezi, trăiești în starea de prezență.
Dacă vrei să explorezi practica meditatiei mindfulness, te invit la unul din atelierele pe care le organizez în această toamnă! Pentru detalii și înscrieri, te rog accesează .
Te aștept cu drag!