Luând pauze simple, conștiente, putem deveni mai conștienți de gândurile, emoțiile și obiceiurile noastre, ceea ce aduce claritatea de care avem nevoie pentru a alege modul în care ne petrecem zilele.
Bee-eep. Bee-eep. Bee-eep. Ugh. Mintea mea, într-o ceață de somnolență, înregistrează încet sunetul deranjant. Alarma mea de dimineață.
Este luni. Lista infinit de lungă de lucruri începe să se învârtească familiar prin creierul meu care se trezește încet. E timpul să ies din pat și să mă îndrept direct într-o zi plină de lucruri de făcut. Ne place sau nu, iată-ne …
Recunoști scenariul de mai sus? Dacă da, nu ești singur. Pentru mulți dintre noi, o mare parte din viață ne-o petrecem alergând pe o roată de hamster auto-creată, care nu face decât să ne inducă stresul. După un timp, acest stres devine o stare cronică, permanentă de la care reușim cu greu să ne decuplăm.
Pentru mulți dintre noi, o mare parte din viața noastră o petrecem alergând pe o roată de hamster auto-creată, care induce stresul.
Dar nu sunt stresat! s-ar putea să te gândești. Ideea este că, fie că se confruntă cu o amenințare adevărată (un intrus armat), fie doar cu un impuls constant de auto-critică (sau deadline-uri strânse, șefi care vor să controleze totul în detaliu), corpul și mintea răspund în același mod: respirație superficială, bătăi rapide ale inimii, mușchi încordați care se pregătesc să acționeze pentru a ne menține în siguranță. Este posibil să ne simțim umerii ridicându-se spre urechi sau presiune în piept. Activitățile normale ale creierului nostru de planificare, organizare și regrupare cu un pas înapoi pentru a evalua imaginea de ansamblu încetinesc, pe măsură ce semnalele noastre interne de alarmă țipă, Acest lucru este urgent! Repede, fă ceva!
Această abilitate de a schimba rapid focalizarea ne poate salva viața atunci când ne confruntăm cu circumstanțe periculoase, dar este mai puțin utilă atunci când încercăm doar să trăim realitatea de zi cu zi. Multitudinea de solicitări cu privire la timpul și atenția noastră tind să ne mențină în această stare de stres continuu, lăsând puține oportunități pentru gândirea creativă, stabilirea obiectivelor sau chiar să începem să ne întrebăm dacă suntem fericiți și împliniți în viața noastră.
Cum te ajută Mindfulness să găsești timp
Mindfulness oferă instrumente practice pentru a vă ajuta să vă recăpătați timpul, să coborâți de pe roata hamsterului și să vă conectați sincer cu voi. Luând pauze simple de cinci minute, putem deveni mai conștienți de gândurile, senzațiile corpului, emoțiile, comportamentele și obiceiurile noastre. Putem recunoaște mai ușor când corpul nostru este în modul de panică sau când stresul ne ridică umerii în sus și ne face să simțim noduri in stomac. Putem face o pauză pentru a lua câteva respirații profunde, pentru a permite creierului să înregistreze că nu există nici o amenințare imediată, ceea ce permite corpului nostru să se calmeze treptat. Din acest loc de atenție calmă și stabilă suntem capabili să gândim mai clar și să alegem răspunsurile noastre, mai degrabă decât să reacționăm din impuls.
Când alegem să practicăm mindfulness, deschidem spațiu pentru planificarea intenționată, stabilirea obiectivelor și gândirea creativă. Când alegem mindfulness, scădem rezistența care ne ține permanent pe poziție de luptă și învățăm să ne relaxăm . Alegem să reflectăm la valorile noastre, la punctele noastre forte, precum și la zonele în care vrem să creștem. Observăm ce ne alimentează energia, ce ne epuizează, ce să delegăm și pe ce să ne concentrăm. Avem energia de a ieși din zona noastră de confort, de a ne provoca și de a ne depăși barierele pentru a obține succes în zonele care contează cel mai mult pentru noi.
Conectați-vă dimineața: înainte de a vă scufunda în sarcinile rutiniere ale zilei, luați cinci minute pentru a vă conecta cu respirația și observați cum se simte corpul vostru. Ce face respirația ta. Cum se simt umerii.
Creați un obicei: dacă doriți, utilizați o aplicație sau descărcați o meditație ghidată pentru a începe. Alocați-vă cinci minute în fiecare zi pentru a vă așeza confortabil și a vă observa respirația, mișcarea de inspir și expir. Dacă cinci minute par prea mult, începeți cu un minut. Scopul este să vă faceți pur și simplu obiceiul de a practica.
Adăugați pauze conștiente momentelor de tranziție: chiar mai repede decât meditația zilnică de dimineață, vă invit să identificați oportunitățile de a face o pauză în timpul zilei și de a ne aduce atenția asupra a ceea ce se întâmplă în acest moment. Putem face o pauză atentă/conștientă oricând, oriunde – în timpul deplasării noastre, la biroul nostru de la serviciu după trimiterea unui e-mail sau ori de câte ori există un moment de tranziție. De exemplu, iată cum ați putea face o pauză atentă în timp ce vă beți cafeaua sau ceaiul:
Cum să iei o pauză de cafea conștientă
- Indiferent dacă te afli la locul de muncă sau acasă (nu face acest lucru în timp ce conduci!), oprește-te și adu-ți toată atenția către cana preferată.
- Mută-ți atenția către senzațiile pe care le poți observa chiar acum. Vezi și simți cana caldă între mâini și inspiră aroma încântătoare.
- Când ești gata, gustă din plin acele prime înghițituri, simțind lichidul cald care îți alunecă pe gât. Conștientizează că îți bei cafeaua în timp ce faci acest lucru.
Ce gust are cafeaua acum?
Practicați acest lucru zilnic timp de o săptămână, împreună cu cinci minute de meditație. În cele din urmă, pauzele vor deveni un obicei, iar zilele tale vor fi infuzate de mindfulness/atenție conștientă și, cumva, de puțin mai mult timp.