Prinși între job, familie și alte responsabilități, între deadline-uri și așteptările pe care le au alții de la noi, ajungem să ne confruntăm cu suprasolicitare, stări de oboseală , tulburări de somn, anxietate sau tulburări digestive. Toate acestea pot fi aduse la un loc sub o singură denumire, și anume efectele negative ale stresului. Pentru mulți dintre noi, ritmul în care curge viața noastră este extrem de obositor și duce la epuizare fizică și mentală. Pentru a putea face față pe termen lung,este recomandat să ne dăm câte o pauză, un moment de respiro.
Din experiența practică din ultimii ani, am observat că în topul metodelor preferate de control si reducere a stresului se numără rutina masajului săptămânal, sesiunile de yoga și deconectarea completă de la ce înseamnă digital pentru minim o zi.
Masajul este cel mai des ales deoarece conferă o stare de bine imediată. Odată cu decontracturarea musculară și mobilizarea articulațiilor, masajul aduce o stare de confort mental și o liniștire a sufletului, iar motivul acestei stări de fericire post masaj este eliberarea de endorfine. Masajul declanșează eliberarea unei cascade de endorfine în sânge de care profită întregul corp: durerile musculare se atenuează, starea de oboseală dispare, iar mintea se calmează. În funcție de tipul de masaj, răspunsul corpului este diferit. De exemplu, o ședință de 15 minute la scaunul special de masaj stimulează și energizează corpul și mintea. Un masaj de o oră, cu manevre lente și în profunzimea masei musculare are un efect de relaxare totală, atenuează efectele stresului și facilitează somnul. Dar până la urmă, indiferent de tipul de masaj ales, endorfinele îsi îndeplinesc rolul: ne induc o stare de bine totală, care seamană cu atât de râvnita stare de fericire…Așa că te încurajez să te programezi acum la un masaj.
O altă metodă alături de masaj este practica yoga, cu rezultate extrem de bune în eliminarea stresului, diminuarea emoțiilor negative și a stărilor de depresie și anxietate, ameliorarea diverselor afecțiuni fizice precum și instalarea stării de calm și pace interioară, potențarea încrederii și stimei de sine, creșterea tonusului general și a nivelului de energie, îmbunătățirea clarității mentale și a concentrării. Dacă nu reușești sa faci din yoga o rutină în viața ta, îți recomand ca, din când în când sa optezi pentru o sesiune individuală de yoga. Vei lucra asanele potrivite stării tale, vei respira folosind cele mai potrivite tehnici pentru tine la acel moment și, de ce nu, vei avea ocazia să împărtășești din gândurile care te frământă cu instructorul. La mine funcționează foarte bine…mă simt mai ușoară, mai flexibilă și mai plină de viață. Și de fiecare dată îmi promit să fac asta mai des!
Dacă ai nevoie de mai mult decât o oră de pauză, recomandarea mea este să te deconectezi complet de la tot ce înseamnă laptop, telefon, tableta…O pauză de la tot ce înseamnă digital. Oferă-ți timpul și spațiul să te conectezi doar la corpul și mintea ta. Într-o lume în care exteriorul ne atrage atât de mult atenția, ne pierdem foarte ușor reperele interioare și în același timp echilibrul…nu mai știm ce vrem, ce ne dorim, care ne este scopul sau care ne sunt valorile după care funcționăm. Ne pierdem într-o avalanșă de responsabilități nemaifiind conștienți de prioritățile noastre, ca oameni. Nu mai avem timp pentru noi și sufletele noastre. Soluția pe care eu am găsit-o și am aplicat-o este sa-mi iau câte o zi de deconectare totală, pe care fie o petrec în confortul și liniștea de acasă, fie într-o scurtă deplasare într-un loc liniștit care-mi place. Te invit și pe tine să faci acest lucru.Vei simți diferența. Stabilește-ți o dată și pune-o în lista de To-do!
Și nu uita că doar de tine depinde calitatea vieții pe care alegi să o trăiești!