Practica mindfulness devine din ce în ce mai populară ca modalitate holistică de a reduce stresul și anxietatea, ca o formă alternativă de meditație ce are ca scop calmarea minții noastre, deosebit de active.
A fi mindful înseamnă a fi total prezent și conștient în fiecare moment. Înseamnă să vezi realitatea exact așa cum este, fără să o judeci sau să o cataloghezi în niciun fel.
Exercițiile de mindfulness înseamnă activități pe care le faci în mod voit cu scopul de a-ți păstra mintea atentă la momentul prezent. A sta și a-ți urmări respirația este cel mai simplu exercițiu de mindfulness. Este ceva ceea ce poate face oricine, oriunde și oricând, iar pe deasupra este și gratis. Mai mult decât atât, noi știm să facem asta, nu e nevoie să învățăm..avem nevoie doar să cultivăm astfel de practici, să le acceptăm și să le integrăm în rutina noastră de zi cu zi.
De fapt, orice exercițiu care ne ține în prezent, care alungă gândurile despre trecut sau viitor, poate fi considerat un exercițiu de mindfulness.
O plimbare în parc poate fi un exercițiu de mindfulness…atât timp cât ești prezent în fiecare clipa, observi natura, asculți ciripitul păsărilor, miroși florile care-ți ies în cale, ești atent la corpul tău mișcându-se și ori de câte ori mintea începe să planifice sau să-și amintească de ceva, te întorci în prezent, la simțuri, la corp.
Mindfulness-ul este o experiență foarte personală, intimă, care are un singur scop…de a fi profund conștient de momentul prezent. Uneori însă acest lucru nu e foarte simplu…calmarea minții și obținerea liniștii presupune acceptarea emoțiilor, gândurilor, sentimentelor, senzațiilor corporale pe care le simțim. Avem nevoie să învățăm să acceptăm ceea ce este, fără să ne opunem, fără să ne luptă cum realitatea. Acest lucru nu e ușor dat fiind că ne petrecem marea majoritate a timpului îngrijorânu-ne despre ce s-ar putea întâmpla în viitor sau despre ce tocmai a avut loc.
A fi mindful înseamnă să ieși din această stare de îngrijorare, de ieși din zona de a dori mai mult, de a vrea altceva decât viața îți oferă..De aceea, deși conceptul de mindfulness este unul simplu, a fi cu adevărat mindful înseamnă foarte multă practică și preocupare.
Mindfulness nu este ceva ce faci o dată sau de două ori și apoi aștepți rezultatele. Este o practică pentru toată viața. Poți să începi chiar acum. Oprește-te, respiră adânc de câteva ori, observă ce se întâmplă în jurul tău chiar acum. Nu judeca ceea ce vezi, nu te atașa de dorințe și prejudecăți…îmi place, nu-mi place, aș vrea să fie diferit, etc…doar acceptă ceea ce este.
Practica mindfulness constantă și pe termen lung te ajută să ai o perspectivă mai clară asupra vieții și să faci față mai ușor situațiilor dificile, ceea ce duce la un nivel mai mare de optimism și fericire.
Și nu uita că mindfulness înseamnă în primul rând practică, și mai puțin teorie.
Articol adaptat din https://www.pocketmindfulness.com/mindfulness-exercises-benefits/