La o primă privire, am spune că succesul unei afaceri nu prea are legătură cu practica mindfulness. Și totuși, numerosi antreprenori si companii de succes, printre care Google, Apple, Nike, Intel sau Goldman Sachs au integrat programe de mindfulness în strategia lor de dezvoltare, retenție și motivare a resurselor umane, au integrat camere de meditație pentru angajați în sediile lor, iar membrii echipei lor participă în mod constant la programe de reducerea a stresului la birou, cu ajutorul exercitiilor mindfulness. Pentru companii, integrarea programelor de mindfulness devine un avantaj competitiv, aducându-le beneficii importante în domeniul inovației și creativității, eficienței și productivității precum și în retenția și motivarea angajaților.
Pe scurt, mindfulness ajută la reducerea stresului, anxietății și a rezolvării conflictelor. Crește reziliența emoțională și empatia, stimulează abilitățile de învățare mai rapidă, îmbunătățește creativitatea și cultivă o atitudine deschisă, plină de curiozitate și îndreptată spre soluții alternative. Mindfulness-ul ajută antreprenorii să accepte eșecul și să învățe din greșeli.
Sună perfect pentru dezvoltarea afacerii tale, nu?
Iată principalele modalități prin care un program de mindfulness aplicat în compania ta îți poate aduce ingredientele de bază ale succesului
-
Îmbunătățește concentrarea și productivitatea
Mindfulness poate fi definit ca un antrenament al minții care are ca scop concentrarea pe un anumit aspect al existenței noastre, de obicei, respirația sau corpul nostru. În mod obișnuit, trăim și lucrăm cu nenumărate distrageri exterioare în jurul nostru…email-uri, mesaje text, fluxuri de știri sau social media, diverse platforme de chat care bâzâie, ne trimit notificări și ne distrag atenția de la ce avem de făcut…și, de multe ori, de la ce este important pentru noi. Exercițiile de mindfulness ne ajută să dezvoltăm o voce interioară care este capabilă să recunoască aceste distrageri și, în final să le oprească astfel încât noi să ne concentrăm pe ce este important pentru noi. Devenim mai focusați, mai eficienți, ne îndeplinim task-urile și responsabilitățile într-un timp mai scurt și cu mai multă eficiență. Putem alege să practicăm mindfulness înaintea unui proiect sau sarcină importantă, tocmai pentru a ne ajuta să ne folosim toate resursele în scopul finalizării lui.
Astfel, mindfulness pentru antreprenori acționează inițial la nivel individual, dar efectul are impact la nivelul întregii companii.
-
Dezvoltă inteligența emoțională
Practica mindfulness presupune conștientizarea emoțiilor noastre alături de gânduri, senzații corporale, etc…ne învață să ne recunoaștem emoțiile și impactul lor asupra stării noastre, ne ajută să răspundem situațiilor fără să le judecăm, să reacționăm cu acceptare și fără impulsivitate, să răspundem dintr-o stare de claritate și compasiune și nu din frică.
Inteligența emoțională la locul de muncă aduce pozitivitate, îmbunătățește relațiile interumane dintre membrii echipei, dezvoltă spiritul de echipă și colaborarea, are rolul să prevină sau să reducă conflictele.
-
Crește creativitatea și inovația
Lumea business-ului este prin excelență una a inovației și creativității…dezvoltă produse noi, găsește soluții inovatoare la probleme, reproiectează procese într-un mod eficient. Știm bine că suntem mai creativi dacă suntem într-o stare de relaxare decât intr-una de agitație, ceea ce ne permite să privim problemele în mod mai creativ, fără să apelăm la automatisme și căi bătătorite. Dacă suntem calmi și liniștiți, suntem mai capabili să luăm în considerare o gamă largă de posibilități decât să ne fixăm mintea într-o soluție existentă deja.
Practicile de mindfulness ne ajută să privim cu mintea deschisă, cu curiozitate și să ne dezvoltăm creativitatea, ceea ce înseamnă beneficii directe pentru întreaga afacere.
-
Îmbunătățește comunicarea în echipă
A comunica eficient cu alții presupune în primul rând să ne cunoaștem pe noi înșine, să fim conștienți de gândurile și emoțiile noastre iar mai apoi să devenim conștienți de comunicarea verbală și non verbală a celorlalți. Înseamnă să fim prezenți fără să judecăm, să criticăm sau să luăm ceva personal. Practica tehnicilor specifice mindfulness-ului ne eliberează de reactivitatea emoțională, de prejudecăți sau de neînțelegeri. Ne ajută să răspundem constructiv, să fim concentrați pe soluții și nu pe conflict. Vom putea trata cu empatie și compasiune divergențele de opinie, scopul nostru final fiind acela de colaborare.
-
Ne ajută să acceptăm eșecul și să învățăm din greșeli
A face business înseamnă inevitabil să faci erori…orice antreprenor este conștient de riscurile la care se supune, iar orice afacere presupune riscuri…este important cum învățăm să ne raportăm la eșec și cum reușim să mergem înainte. Practica mindfulness ne ajută să transformăm eșecul într-un aspect pozitiv, învățându-ne să gestionăm eficient și productiv acele emoții și ne provoacă să găsim lecția pe care o avem de învățat din acel eșec. Să acceptăm că eșecul are un sens pentru noi și afacerea noastră, că are rolul să ne învețe ceva.
În cei 15 ani de antreprenoriat ai mei, am învățat că mindfulness-ul aplicat în companie este o premisă a Leadership-ului de succes și o cale de împlinire și găsire a sensului pentru antreprenor. Dacă practici mindfulness deja, aștept comentariile tale privind modul cum meditația îți este utilă.
Dacă ești un antreprenor dornic să practici mindfulness atât pentru tine cât și pentru echipa ta, urmărește secțiunea de evenimente din site! De asemenea, dacă dorești o ofertă personalizată pentru firma ta, scrie-mi aici!
Orice decizie care implică integrarea mindfulness-ului te va ajuta atât pe plan personal cât și compania ta!