Arta este un mod natural de a practica starea de mindfulness … culorile, texturile sau sunetele creatiei ne aduc în prezent. Nu este nevoie de un curs special ca să meditezi cu ajutorul artei, ci doar o dorinta de a desena cu bucuria si deschiderea unui copil, dându-ți libertatea să creezi ce simți, manifestând deplină curiozitate…Andreea Ionescu este o persoană dragă mie, care și-a dat voie să redea pe pânză ceea ce sufletul i-a șoptit de-a lungul anilor. Am întrebat-o pe ea ce înseamnă pictura și cum o ajută să trăiască într-o stare de mindfulness.
“Întotdeauna am perceput pictura, și arta în general, drept relaxare și libertate totală: pe pânza albă de pictură din fața mea pot crea o lume infinită de culori, forme sau stări sufletești. Nu există “reguli” stricte în acest demers, deci implicit nici teama că nu va ieși bine tabloul. Evident realitatea materială din jur este definită clar prin anumite forme/proporții/culori, dar când aștern pe pânză un tablou simt că redau ceva mai mult decât forma exactă a obiectelor sau a peisajelor, adaug cumva și ceea ce sufletul meu a “văzut” prin însumarea unor percepții adiționale.
Știți desigur cu totii expresia…ochii sunt oglinda sufletului. Eu aș extinde cumva ideea … ochii sunt legătura dintre suflet și întreaga Creație ce ne înconjoară. Intr-adevăr prin ochi sufletul nostru răzbate spre lumea exterioară, dar în egală măsură primește diversitatea de forme și culori din natură. Iar dacă la percepția vizuală adaugăm și detalii precum glasul păsărilor, adierea vântului prin crengi, sunetul valurilor la țărm sau mirosul mării, căldura unei raze de soare pe față ori mireasma de iarbă proaspăt tăiată …iată cum sufletul nostru poate “picta” tablouri geniale.
Picturile noastre poate nu vor semăna 100% cu realitatea, dar cu siguranță reprezintă exact ceea ce noi am văzut și am simțit privind acea realitate…deci sunt perfecte. Și asta fără a urma vreun curs de specialitate, independent de studiile parcurse sau cariera aleasă de fiecare dintre noi.
Este necesar doar să fim prezenți și să observăm frumusețea din jurul nostru. Natura este o sursă infinită de relaxare și inspirație, există aici și acum pentru noi și tot ce avem de făcut este să devenim conștienți de ea, să o explorăm cu bucurie și să nu-i stricăm echilibrul. Putem face asta în orice moment al vieții noastre, în drum către job sau la plimbare în parc, în vacanță sau pur și simplu privind pe fereastra camerei… să contemplăm un copac înflorit, să distingem din vacarmul ambiental al orașului glasul păsărilor, să ridicăm privirea către cerul plin de culori de la asfințit sau să inspirăm aerul nopții privind stelele.
Apoi să aplicăm relaxați culorile pe pânză încercând să redăm cât mai fidel ceea ce ne-a impresionat în mod plăcut ochii și sufletul.
Și astfel arta devine o cale minunată spre a obține liniștea minții și bucuria sufletului, dar mai ales spre a trăi mindful…”
Pe Andreea Ionescu vom avea bucuria să o întâlnim în atelierele de mindfulness și artă pe care le vom organiza în viitor și pe care le vom anunța pe blog și pe pagina de Facebook. Până atunci, dați-vă voie să simțiți libertatea creației voastre, indiferent de forma în care aceasta se materializează. Faceți un efort să fiți în momentul prezent!