Poate nu suntem toți artiști, dar cu siguranță toți ne putem manifesta artistic într-o formă sau alta: fie că desenăm sau pictăm, sculptăm sau modelăm diverse obiecte, fredonăm melodii, ne place să facem fotografii, să aranjăm buchete de flori într-un mod creativ sau poate să ne decorăm interiorul locuintei…

Unii dintre noi  sunt mai talentați în mod natural decât alții și aleg să îmbrățișeze o carieră artistică. Dar noi ceilalti, putem fi doar creativi și să ne bucurăm de această experiență și de multiplele ei beneficii.

Chiar dacă ni se pare că nu suntem suficient de buni la desenat, pictat, cântat etc. important este să perseverăm, să ne învingem vocea aceea critică din minte… și să ne bucurăm de propria creativitate cu dezinvoltură și curiozitatea unui copil. Poate descoperim astfel un hobby interesant, care nu doar să ne relaxeze și să ne placă, dar să ne și asigure sănătatea mentală și sufletească.

Numeroase studii au arătat că arta si muzica au un impact pozitiv asupra noastră, la nivel psihologic. Pot reduce semnificativ nivelul de stres si anxietate, induc o stare de bine si ne imbunatatesc starea generala de sanatate. De asemenea, arta este o cale recomandată pentru ameliorarea stării de spirit în cazul pacienților cu diverse afecțiuni severe, reducând emoțiile negative și augmentându-le pe cele pozitive.

S-a demonstrat că exercitiile de terapie prin artă pot reduce nivelul de cortisol din organism, cortisolul fiind un indicator biologic aflat in directa legatura cu stresul. Cu cât este mai mare nivelul de Cortisol cu atât creste nivelul nostru de stres si vice versa.

Exprimarea artistică (indiferent că este vorba de colorat mandale, pictură, handcrafting, modelaj) ne reconectează cu sufletul nostru și ne ajută să conștientizăm PREZENTUL. Fără gânduri despre ce nu am realizat în trecut sau griji si nesiguranță pentru ce vom face în viitor. Arta ne ajută să fim mai centrati, mai increzători în noi înșine și mai capabili să abordăm cu calm și echilibru interior orice situație din viața noastră. Și cu siguranță ne face mai relaxati, senini si fericiți…

Te invităm să simți beneficiile într-unul din atelierele dedicate împletirii stării de prezență prin mindfulness și artă pe care le organizăm. Vezi calendarul complet aici!

 

Articol adaptat din https://www.lifehack.org/429885/study-says-art-makes-you-mentally-healthier-even-if-youre-not-good-at-it