Parentajul conștient (Mindful Parenting) este un subiect de mare actualitate dată fiind creșterea interesului exprimat de părinți pentru calitatea vieții de familie. În prezent, parentajul este prezentat ca o experiență interioară potrivită creșterii părintelui, care pe măsură ce copilul trece prin diverse stadii de dezvoltare și vârstă, are șansa de a-și conștientiza și vindeca rănile dobândite în propria copilărie.

Relația părinte-copil este o oglindă în care adultul poate vedea tot ceea ce este mai frumos sau mai urât la sine. De fapt, copiii ne arată acele aspecte la care avem nevoie să lucrăm ca adulți, pe care e nevoie să ni le asumăm pentru a nu cădea pradă reacțiilor automate și tiparelor inconștiente de abuz și neglijare parentală.

Din această perspectivă, am întrebat-o pe Aniela, prietena mea dragă și în același timp psiholog și mamă, cum este pentru ea această alegere: de a fi total prezentă și conștientă în fiecare moment al relației mamă-fiică.

“Maya a venit ca un dar și o provocare pentru evoluția pe care am cerut-o. A venit după regulile ei, în momentul decis și ales de ea, într-o noapte cu lună plină. Al doilea nume este Luna tocmai pentru a ne aminti în fiecare zi de magia acelei nopți.

De 1 an și 4 luni, ne oferă momente minunate în care, singura alegere de care ne simțim capabili, este aceea de a oferi o atenție conștientă fiecărui moment petrecut cu ea. Energia ei este un miraj fantastic care ne aduce mintea în prezent în fiecare interacțiune cu ea. Ea ne învață în fiecare moment să respirăm profund, să fim conștienți de clipa prezentă. Nu este copilul care să poată fi cuprins într-un șablon. Nu este previzibilă, așa încât, pentru a-i răspunde nevoilor, am fost nevoiți să o observăm cu atenție clipă de clipă. Să îi înțelegem dorințele, să-i descifrăm mesajele încifrate altfel de fiecare dată, ca pentru a ne determina să fim acolo cu corpul, cu mintea, cu sufletul.

Maya Luna ne-a amintit să respirăm, să privim în profunzime, să dăm un pas în spate pentru a privi imaginea de ansamblu și să oferim atenția cuvenită detaliilor. Ne-a cerut să uităm tot ce credeam că știm și să ne adaptăm la ce observăm, să fim flexibili, să vorbim mai puțin și să ascultăm mai mult: pe noi înșine și unii pe alții. Ne-a ajutat să ne ascuțim simțurile și să ne cultivăm răbdarea, să ne încetinim ritmul pentru a ne simți mai mult și pentru a trăi mai intens. Ne-a făcut mai curioși, mai sensibili, ne-a învățat să fim mai empatici ca oricând pentru că doar așa ne-am putut racorda la vibrația sufletului ei. Ne-a predat lecții intense de prezență și atenție conștientă și ne-a ajutat să avem acces la un rezervor incredibil de bucurie pentru simplul fapt că am trăit alături de ea fiecare moment exact în clipa în care se desfășura.

Totul cu ea înseamnă Acum, pentru că nicio experiență trecută și niciun scenariu din viitor nu aveau răspunsul pentru clipa care se desfășura sub ochii noștri.

Alături de ea, sub vraja energiei ei care ne-a păstrat și ne păstrează proaspeți, atenți, cu inima deschisă… trăim fiecare zi sub magia Iubirii și a Recunoștinței infinite!”

Experiența Anielei ne spune de fapt că este necesar să avem o anumită calitate a atenției față de fiecare moment și să ne asumăm angajamentul de a ne crește copiii cât mai conștient.