8 săptămâni de practică a meditației mindfulness determină modificări măsurabile in creierul uman
Stiința a demonstrat că meditația mindfulness ne modifică structura fizica a creierului. Iată principalele modificări pe care mindfulness le aduce la nivel biologic
- la 50 de ani, vârsta creierului unei persoane care meditează zilnic este cu 8 ani mai tânără decât vârsta biologică a creierului celor care nu meditează, deci meditația încetinește ritmul de îmbătrânire a creierului ceea ce are efecte multiple asupra stării noastre de bine. (Sara Lazar, PhD, Researcher at Massachusetts Medical School and Professor at Harvard University)
- practica meditației crește densitatea materiei cenușie în zonele din creier care sunt activate în timpul meditației, mărind astfel volumul creierului fizic. Practica zilnică a tehnicii de concentrare asupra respirației, de exemplu, ajută la creșterea densității materiei cenușii a hipocampului, asociată cu învățarea și memoria, controlul emoțiilor și compasiunea. Sunt necesare 8 săptămâni de practică și cca 27 de minute de practică zilnică pentru ca aceste modificări să poată fi măsurate cu ajutorul unei scanări RMN. (Sara Lazar, PhD, Researcher at Massachusetts Medical School and Professor at Harvard University)
- in programele de reducere a stresului, de exemplu, se observă o scădere a zonei corticale a amigdalei (asociată cu declanșarea reacției la stres) și o creștere a zonei corticale din zona cortexului prefrontal asociat cu planificarea, organizarea, reglarea atenției, procesul decizional, dispoziție, etc. E demonstrat astfel că meditația de tip mindfulness are efecte multiple în prevenția și tratarea afecțiunilor asociate cu stresul cum ar fi burnout-ul sau a tulburărilor de stres post-traumatic. (Amishi Jha, PhD, University of Miami )
- o practica de 12 minute de meditatie mindfulness pe zi înseamnă îmbunătățirea memoriei, mai puțină rătăcire mentală plus stare de bine accentuata. Cercetarile prof. Amishi Jha demonstrează că există modificări ale structurii si activității creierului printre care îngroșarea corticală în ariile cheie din cadrul rețelelor aferente atenției, o mai bună coordonare între rețelele atenției și default mode network cât și o activitate mai redusă a default mode network chiar și după doar 12 minute de meditație zilnică. Rezultatele cercetărilor arată îmbunătățirea atenției de numai 8 saptamani de practica. De asemenea, s-au putut măsura rezultate pozitive ale capacității de învățare și rezolvare a problemelor.
- mai mult, datorită neuroplasticității (capacitatea creierului de a-și modifica structura și funcțiile de-a lungul vieții, pentru a se adapta la condițiile și stimulii la care suntem expuși), meditația poate fi folosită pentru a crea noi căi neuronale aferente unor obiceiuri sănătoase noi.
Deci, ce înseamnă toate astea pentru tine? Mindfulness are beneficii reale, măsurabile, și care sunt direct proporționale cu durata și consistența practicii , ceea ce înseamnă că cu cât practici mai mult, cu atât beneficiile sunt mai mari. Știm însă că viața modernă nu ne oferă mult timp, de aceea, secretul este să ai un obiectiv care nu este doar dorit, ci și posibil. Începe cu 5 minute pe zi, țintește la 12 minute peste câteva săptămâni și dă-mi de veste..